cuvintele de vată
————————
ale saltimbancului
————————-
unesco a tras
semnalul de alarmă:
50% din limbile globului
vor dispărea
și nici nu cred
că a luat
în calcul
limba mea
deși
o scot
adesea
în lume
Radu Bata– autor franco-român al mai multor cărți în diverse registre – roman, basm, jurnal, proză scurtă, traduceri – Radu Bata este inventatorul poezetei (poezie «fără bătăi de cap»), un fel de specie lirică «mai relaxată și aeropurtată», adaptată pentru a reconcilia cititorii cu poezia și lăudată de mari specialiști literari. Prima sa colecție de poezete, «Le philtre des nuages et autres ivresses», a primit „Prix du Salon du Livre des Balkans” în 2015. Au urmat, alternativ, 2 volume de poezete românești – Cod galben cu peștișori roșii (ed. Tracus Arte ) și «Descheiat la vise (ed. Brumar) – și 2 de poezete franceze. În 2020, a fost publicat un album de cântece – «Les Enfants des nuages» – compuse de Pierre Donoré și Jean-Christophe Prince pornind de la poezetele volumului «Survivre malgré le bonheur» (Jacques André Éditeur). De asemenea, i-a apărut o carte bilingvă, în franceză și română – «French Kiss/Dragostea e un război blând» (Creator / Libris). Pe textele lui Radu Bata, s-au organizat mai multe expoziții de artă (cu pictori români și francezi) și spectacole teatrale. RB este și autorul antologiilor de poezii «Le blues roumain» (vol. 1 și 2, publicate în 2020 și 2021) și a unui recent tom de poezete – «Le Fou rire de la pluie» (Éditions Unicité).
Artizan intermitent de cuvinte și vise, Radu Bata a călătorit prin timp și prin Europa, având dicționarul ca baston de mareșal în valiza-i transfrontalieră.
El supraviețuiește astăzi în laboratorul său de balistică verbală, între Sena și Dunăre, de unde iese să salute plantele din grădină și să dea mâna cu norii.
Proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.