Ferigit
Sînt ferigit
beat de clorofilă
o fibră vibratilă
mi-a zvîcnit
luxuriantă
prin citozom
nu-s numai om
sînt omul-plantă
Secret spori
discret din pleoape
și-s pe aproape
să emit mițișori
Vagă în vene
pe undeva
seva se va
topi alene
Strîng planiglobul
în rădăcini
copiii vecini
și le fac scrîncioburi
Un pețiol i-o teamă
care-mi înverzește
și orice nădejde
mi-ntinde un ram (mă)
Și unde se-ncuibă
în mine angoasele
astăzi o pasăre
își face cuib (bă)
Zvîcnește doar un
ciot surd în tîmplă
ce mi se întîmplă
ce-mi pasă de acum
(poem apărut în volumul Dodii, colecția Vorpal, editura Nemira, 2016)
Florin Dumitrescu
Născut în 1966 la București, debutează ca textier cu Timpuri Noi (1992) și se consacră cu Sarmalele Reci, cărora le este unic textier din 1993. Din 1998 scrie texte pentru Direcția 5, iar în ultimii ani, PENTRU Pasărea Rock, Mircea Baniciu, RIT, Jazzappella, Iordache, Ninigra, Dan Manciulea și Forțele de Muncă.
Ca poet, debutează cu grupajul „Megaviziuni” în volumul colectiv Marfă (Ed. Salut, 1996, alături de Dan Mircea Cipariu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa și Bogdan O. Popescu), apoi publică Ana are mere (Cartea Românească, 1997, Premiul ASB pentru Debut). Revine cu ÎNcîntece (Ed. Vinea, 2007, Premiul Tiuk! pentru Poezie) și participă, cu grupajul „Furat la cîntare”, la antologia Marfă reîncărcată (Brumar, 2012) a aceluiași grup nouăzecist. În aceeași perioadă, publică poemul-poveste „Bucătarul Ben” în antologia pentru copii Ce poți face cu două cuvinte (Art, 2012). În 2015, ia parte la București 2021, „epopee participativă” ce reunește patruzeci de poeți (ARCUB, 2015, eveniment organizat de Svetlana Cârstean). După volumul Dodii (Vorpal/Nemira, 2016), revine alături de grupul Marfă în proiectul experimental Dosarte. unfinished, coordonat de Mihai Zgondoiu (Euro Culturart, București, 2019), cu grupajul „Atlantida. Cîntece nemaiauzite”.
Proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.