Tatiana Țîbuleac

Grădina de sticlă (fragment)

Scaneaza imaginea cu Reniform App

Nicio altă dimineața nu a fost ca aceea, prima, când m-am trezit în patul ei. Dormisem exact pe mijloc, ca o umplutură. Cinci fete ar fi încăput lângă mine dacă ne-am fi culcat toate de-a curmezișul. Așa trăiesc bomboanele m-am gândit. Învelite în straturi foșnitoare până când le mănâncă vreo gură. La internat aveam doar o pătură. A mea mirosea a șoareci, dar se putea mai rău. În jurul meu lumina țâșnea din lucruri cum nu mai văzusem. Chiar și scaune, chiar și din pereți. La geam – o lume nouă. Un ram cu boabe ca mărgelele. Un animal fermecat. Pe cer, amestecate, vârfuri de copaci și păsări. O voce a pornit spre mine. Ты проснулась?* M-a deschis ca o cheie, și-a găsit loc printre coaste, pe stânga. M-am ridicat din pat având mamă. Ce mirare să nu mai fiu orfană, ce frică să ajung din nou într-o secundă! Ласточка**, m-a numit și așa a început să mă cheme.

  Am mâncat în trei rânduri și s-a făcut amiază. Ceaiul ei avea miros, pâinea – unt, untul – miere. De la prea mult, a început să mă doară în stânga. Gazul ardea ca un nufăr albastru. La radio se auzea frumos любовь, любовь, любовь*** . Tamara Pavlovna asculta, zâmbind subțire, camera sa umplea de cald. Mi-a arătat casa și s-a făcut seară. Ziua aceea o port cu mine în toate țările, în toate stările. Nu i-am găsit pereche nici în bani, nici în dragoste. Nimeni nu m-a vrut mai Mult. Nici chiar voi.

*      Te-ai trezit? (rus.)

**     Rândunică. (rus.)

***   dragoste .(rus)

(fragment din romanul ”Grădina de Sticlă”, editura Cartier, 2018)

Tatiana Țîbuleac s-a născut în 1978 la Chișinău, Republica Moldova, și are naționalitate moldovenească și română. Este licențiată în jurnalism. A devenit cunoscută în 1995, ca scriitoare a rubricii Povestiri adevărate din cotidianul Flux. În 1999, s-a alăturat echipei de la PRO TV Chișinău ca reporter, editor și prezentator de știri și a lucrat în Moldova pentru UNICEF. Din 2008 locuiește la Paris. A debutat ca scriitoare în 2014 cu o colecție de nuvele Fabule Moderne, de la Editura Urma Ta, Chișinău. În 2017 a apărut primul ei roman: Vara în care mama a avut ochii verzi, Cartier Publishing House. A primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei literare Observator Cultural din București și premiul Lyceum la festivalul FILIT din Iași. Romanul a fost tradus în franceză, spaniolă, germană, norvegiană, poloneză, braziliană, slovenă. În Spania a primit premiul Booksellers Recommend 2020 pentru ficțiune și Premiul Calamo. Grădina de sticlă este al doilea ei roman și a câștigat Premiul UE pentru literatură 2019.

Proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.